Cum să alegi umidificatoarele, dezumidificatoarele și purificatoarele de aer 2023

Aceste trei tipuri de aparate mici sunt utile pentru normalizarea nivelurilor de umiditate și îmbunătățirea calității aerului. Utilizarea lui este benefică în special în casele cu copii, bătrâni sau cei cu probleme respiratorii și alergii.

Umidificatoarele și dezumidificatoarele sunt responsabile pentru reglarea aerului din case. Obiectivul său este de a contracara efectele unui mediu uscat sau umed prin creșterea (umidificatoare) sau reducerea (dezumidificatoare) a nivelului de umiditate până la atingerea unui confort maxim, ușurarea respirației și evitarea problemelor de sănătate și estetică în locuință. La rândul lor, purificatoarele îmbunătățesc calitatea aerului și realizează un mediu mai pur acasă.

Caracteristicile umidificatoarelor, dezumidificatoarelor si purificatoarelor. Ce este fiecare?

Umidificatoare aer 2023

sunt folosite pentru a contracara nivelurile ridicate de uscăciune care există uneori în locuințe, din cauza condițiilor meteorologice (vara, iarna), în locurile cu ventilație slabă sau în care se folosește încălzirea care usucă aerul. În acest fel se poate combate mediul prea uscat și problemele respiratorii pe care le aduce, precum alergiile, pielea și ochii uscati.

Dezumidificatoare aer 2023

sunt folosite pentru a regla excesul de umiditate dintr-o cameră. Folosirea unuia în încăperi umede permite atât economisirea consumului de încălzire, cât și îmbunătățirea nivelului de confort al încăperii în sine. Tipul de dezumidificator de care aveți nevoie depinde de suprafața încăperii în care urmează să-l puneți și de capacitatea sa de dezumidificare.

Purificatoare aer 2023

sau purificatoarele de aer elimina particulele care se afla in aer: acarieni, polen… In plus, previn aparitia mucegaiului, ceea ce ajuta la evitarea reactiilor alergice, imbunatatind astfel calitatea mediului. Un alt avantaj al acestuia este neutralizarea mirosurilor neplăcute. Utilizarea lui este recomandată în special persoanelor cu astm bronșic, alergii, dermatită atopică etc.

Oricare dintre aceste trei tipuri de dispozitive sunt portabile și nu necesită instalare. Pentru a opta pentru cel mai potrivit model trebuie sa tineti cont de spatiul pe care doriti sa il umidificati, dezumidificati sau purificati, de nivelul sonor al acestor aparate si de consumul de energie al fiecarui model.

Cum funcționează umidificatoarele, dezumidificatoarele și purificatoarele?

 • Umidificatoarele au un rezervor de apă care este responsabil pentru umidificarea mediului unei încăperi . Capacitatea acelui rezervor va determina dimensiunea încăperii pe care o poate umidifica și cât timp va dura să se umple. De exemplu, calculați un litru de depozit pentru fiecare 10 m2.
 • Dezumidificatoarele au un rezervor pentru a capta apa care se afla in mediu . La alegerea unui model trebuie sa tineti cont de capacitatea rezervorului si de putere (tipurile de dezumidificatoare existente au o capacitate de dezumidificare cuprinsa intre 10 litri si 30 l). Clima zonei geografice în care se află locuința este, de asemenea, cheie.
 • Alegerea purificatoarelor depinde de puterea dispozitivului: există purificatoare de putere redusă pentru utilizare în mașină și altele care sunt capabile să purifice încăperi de până la 40 m2.

Problemele aerului uscat sau prea umed?

Umiditatea poate varia senzația termică a casei, făcând ca aceasta să fie mai rece sau mai caldă. Utilizarea umidificatoarelor sau a dezumidificatoarelor permite reglarea acestei percepții. Se recomandă ca o cameră să aibă un nivel de umiditate între 40% și 60%. Dacă aceste niveluri nu sunt atinse sau depășite, aceste dispozitive trebuie utilizate.

Aerul uscat poate provoca, în primul rând, probleme de sănătate prin îngreunarea respirației, uscarea pielii, a ochilor, provocând faringită…, dar și deteriorarea parchetului și a mobilierului din lemn, provocând desprinderea vopselei, vopsirea tapetului, crăpături în interior. Peretii.De asemenea, aerul uscat genereaza electricitate statica care poate deteriora computerele si echipamentele electronice.
Aerul prea umed exacerba problemele de sanatate (astm, artrita, alergii, raceli, afectiuni osoase), faciliteaza proliferarea mucegaiului si aparitia acarienilor si a altor daunatori.

Tipuri de umidificatoare

 1. Umidificator cu abur fierbinte sau fierbinte. In acest caz aparatul incalzeste apa, o face sa fiarba si elibereaza umezeala. Apa clocotita are efect sterilizant si previne aparitia bacteriilor. Acestea trebuie curățate în mod regulat pentru a evita acumularea de var. Aceste modele emit ceva zgomot și prezintă riscul de a provoca arsuri.
 2. Umidificator cu ceață rece. Acestea oferă un aer mai proaspăt camerei. Continerea apei rece reduce riscul de accidente in casa, desi acestea trebuie curatate zilnic deoarece nu elimina bacteriile precum apa calda.

La rândul lor există două modele:

 1. Evaporativ. Este un rezervor de apă rece care evaporă lichidul. La rândul său, ventilatorul intern pe care îl poartă este responsabil pentru eliberarea umidității. Cu acest tip de umidificator nu se poate regla nivelul de umiditate. Sunt cele mai ieftine, deși ventilatorul poate face ceva zgomot și trebuie să păstrați filtrele curate.
 2. Cu ultrasunete. Apa este lovită de sunete de înaltă frecvență și acele vibrații produc abur rece. Printre avantajele sale se numără posibilitatea de reglare a nivelului de umiditate și a consumului minim de energie. Sunt silentioase (intrucat nu au ventilator intern) si sunt usor de intretinut (intrucat nu au nevoie de filtre).

Tipuri de dezumidificatoare

Diferitele tipuri de dezumidificatoare pot fi clasificate in functie de metoda de deshidratare a aerului. În acest fel sunt clasificate în dispozitive cu sau fără compresor.

 1. Cu compresor sau agent frigorific. Dezumidificatorul aspiră aer din încăpere cu ajutorul unui ventilator, îl filtrează și îl direcționează către un evaporator care este răcit prin funcționarea unui compresor (care comprimă gazul frigorific). Apa care se extrage poate ramane acumulata intr-un rezervor care va trebui golit sau merge direct la o scurgere. Aerul respectiv (deja separat de apa) trece printr-un condensator care face aerul mai cald pentru ca umiditatea a fost indepartata si o expulza in camera. Sunt cele mai frecvente la nivel casnic.
 2. Fără compresor sau desicanți. Nu are compresor sau agent frigorific. Aerul este procesat in aparat in asa fel incat dezumidificatorul usuca apa din aer cu un silicagel care absoarbe apa. Este recomandat pentru spatii foarte reci (sub 10 grade). Utilizarea sa este de obicei industrială.

Tipuri de purificatoare

 1. Prin filtre. Filtrele atrag particulele din aer, eliminându-le din mediu. Aerul trece mai întâi printr-un filtru care prinde cele mai mari particule. Apoi, intră în acțiune filtrele HEPA (de mare putere), eficiente împotriva particulelor minuscule precum sporii de mucegai, praful, polenul, fumul de tutun… Acest lucru prelungește durata de viață utilă a filtrului HEPA, care poate fi prelungită până la cinci ani, in functie de utilizare. Filtrele nu generează ozon sau elemente nocive. Au nevoie de curățare regulată.
 2. Prin iradiere sau ionic. Aceste tipuri de purificatoare generează un câmp electric care îl face să se amestece cu particulele din mediu și cad la pământ, eliberând aerul încărcat. Elimină fumul, praful și mirosurile neplăcute. Cheia acestor modele este verificarea nivelului de ozon generat de ionizatoare, deoarece dacă acesta depășește nivelul acceptabil, poate provoca daune sănătății. Nu au filtre.
 3. Prin cărbune activ. Sunt foarte absorbante. Ideal pentru reținerea poluanților gazoși, fumului, substanțelor chimice, gazelor și mirosurilor nocive. Nu este la fel de eficient în lupta împotriva alergenilor și microorganismelor. Este necesar să îl utilizați cu un alt filtru care reține particule mai mari, cum ar fi filtrele HEPA.
 4. Cu lumină ultravioletă (UV). Acestea sterilizează microbii, virușii și bacteriile, împiedicând reproducerea acestora. Nu sunt eficiente cu mirosurile nocive și vaporii chimici.

În cadrul purificatoarelor găsim acum și generatoare de ozon. Sunt dispozitive care transformă oxigenul din camera în care lucrează în ozon și îl distribuie în toată camera prin ventilatoarele lor interne. Ozonul generat dezinfectează și igienizează orice spațiu, eliminând virușii, bacteriile și mirosurile de pe toată suprafața – fie că este vorba de locuințe, spații comerciale, depozite, mașini etc.-. Descoperiți funcțiile de proces și curățare îndeplinite de generatoarele de ozon .

Câtă energie consumă umidificatoarele, dezumidificatoarele și purificatoarele?

Consumul de umidificatoare si dezumidificatoare depinde de model dar, in general, un umidificator cu o autonomie de aproximativ 8 ore are un consum de energie de 35 W. In cazul dezumidificatoarelor pentru consum casnic, acestea consuma intre 200 si 400 W ( similar la frigidere).

La rândul lor, purificatoarele de aer consumă foarte puțină energie (aproximativ 10 W la viteză mică) și pot funcționa 24 de ore pe zi. Va depinde de model, dar, în general, cu cât poți curăța mai repede aerul, cu atât folosești mai multă energie.

Ce functi suplimentare pot avea umidificatoarele, dezumidificatoarele și purificatoarele?

Aceste tipuri de dispozitive pot avea mai multe suplimente în funcție de model. Pot avea un termostat pentru controlul umidității, un sistem pentru a putea programa automat aparatul, mai multe viteze de umidificare sau dezumidificare, oprire automată la atingerea unei anumite temperaturi, sistem antigel etc.

Curățarea și întreținerea umidificatoarelor, dezumidificatoarelor și purificatoarelor

Depunerile acestor aparate trebuie curatate periodic pentru a evita proliferarea si raspandirea bacteriilor. Pentru a face acest lucru, este necesar să folosiți apă de la robinet și un produs de curățare urmând instrucțiunile producătorului.

Daca are filtre, acestea trebuie curatate cu apa zilnic (cel putin o data la doua saptamani, desi poate fi la fiecare mai putin timp in functie de utilizarea umidificatorului). Trebuie să fie uscate pentru a le pune înapoi.

Se recomanda schimbarea zilnica a apei din umidificatoare sau scoaterea apei din rezervor in cazul dezumidificatoarelor.

Trebuie să acordați atenție pereților deoarece excesul de abur degajat de dispozitive poate provoca mucegai pe suprafețele reci.

Se pot combina cu arome, dar ai grija la folosirea lor daca sunt copii sau persoane cu probleme respiratorii.

Leave a Comment